„Вижте наш’та калиничка, колко е красивичка!”

Думата „калиничка“ идва от гръцки и означава “ хубавичка“. От години насам обичаят на Еньовден с калинчките в Асеновград се пази. Калиничките са малки момчиенца от бебета до 10-12 годишни, които се обличат в бяло и изпълняват традицията, напътствани от своите майки, баби, лели. Тази година станимашкият обичай „Калиница” започна от рано в Етнографската къща,… Прочетете повече »

Изложба фотографии от Матера – ЕКС 2019

Фотографии от италианския град, който ще бъде европейска столица на културата през 2019-а година – Матера, заедно с Пловдив – ще бъдат подредени на изложба в Sound Trap, част от творческия комплекс Инкубатор в Капана. Автор на фотографиите е д-р Владимир Димитров – изкуствовед, главен асистент в Нов български университет.. Изложбата показва архитектурата в старинната… Прочетете повече »

Надежда Захариева с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

Надежда Захариева получи наградата  „Христо Г. Данов“  за цялостен принос към българската книжовност и литература. Престижното отличие и бе връчено от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова в къща „Христо Г. Данов” в Стария Пловдив. Наградите „Христо Г. Данов” се връчват в рамките на фестивала „Пловдив чете”. Йордан Велчев е победителят в категория „Хуманитаристика“ за… Прочетете повече »

Отново „В обектива“ в Асеновград

За 5-та поредна година Асеновград ще бъде домакин на филмовия фестивал “В обектива”. Той ще продължи от 5-7 юни  и ще се проведе в сградата на Стария съвет. Прожекциите в трите дни са с начален час 18:00. В петък, 5 юни – запалените кинолюбители в града ще могат да гледат пълнометражния български филм “Омбре” (2014)… Прочетете повече »