Научен форум „Вино и културен туризъм“ ще се проведе на 30 и 31 януари 2015 г. в Асеновград. Той се организира от Център за култура и туризъм „ТРАКЕЯ“. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Асеновград и с участието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Форумът „Вино и културен туризъм“ ще се проведе в „Дом на металурга“, някогашната Налбантова къща. Възрожденската къща, прочута в миналото винарска изба, кореспондира с темата на форума и по мнението на организаторите е най-подходящото място в Асеновград за провеждане на подобно събитие. Къщата е затворена за предстоящ ремонт и реставрация, но отваря врати по изключение, за да посрещне участници и гости на града и да представи своя потенциал за развитие като културно-туристически център.

Асеновградският форум е в подкрепа на Европейската столица на културата Пловдив 2019. Проявата събира водещи и млади специалисти в областта на културния туризъм. Целта е да се споделят резултатите от проучвания, представящи добрите национални и европейски практики и традиционните празници, посветени на виното.

Организаторите са потърсили широка подкрепа на инициативата от централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор за развитието на културния туризъм. На откриването на форума се очакват: Петър Кънев – Председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, народните представители от Асеновград – Манол Генов, Силвия Хубенова и Джевдет Чакъров; д-р Емил Караиванов – кмет на Община Асеновград, Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена“ АД, Петър Лазаров – директор на ОП „Туризъм“ – Пловдив, д-р Стефан Пейков – ръководител на ЕКОПАН, организирал форума „Светът на черноморските вина“.Събитието намира своето естествено място в стар и прочут винарски център на България. Асеновград дава ново начало на традиционния празник на виното в Асеновград – Трифон Зарезан, и съпътстващите го прояви. С него се осъществява визията за развитие и политиките за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство като ресурс за местната икономика и туризъм.

Официалното откриване форума „Вино и културен туризъм“ ще бъде на 30 януари от 11 ч. в „Дом на Металурга“ в Асеновград.

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.