Много се надявам ГЕРБ и БСП да знаят и да имат предвид, дори да не ги интересува в момента, че 100 000 човека и то предимно на възраст от 18 до 30 години, и то предимно образовани НЕ гласуваха за тях. И, че може би, ще дойде времето, когато робската психика, завещана от комунизма все пак ще изчезне и ще спре да се гласува за „големите партии“, които всички до сега са в провал по отношение демокрацията. Тъкмо, когато мислех това попаднах на коментар на германски дипломат Клаус Шрамайер, който в коментар за Дойче Веле казва: „Резултатите от българските избори ме изненадват всеки път. Просто не мога да разбера защо българският избирател все гласува за партии, които неизменно се провалят в опитите си да изградят правова демокрация, която да осигури благоденствие и да пребори корупцията. Провалът на БСП продължава над 70 години, а този на ГЕРБ – вече осем години. При това този път имаше възможност за алтернативен избор, насочен към бъдещето. Такъв предлагаха например „Да, България” или „Нова република”. Цялото интервю може да видите тук.

Не знам доколко е прав, че е трябвало да има коалиция между „Да, България“ и „Нова Република“, защото аз лично познавам хора, които се колебаеха, но гласуваха за „Да, България“, защото те не се коалираха именно с „Нова Република“. За това правилно ли е било или не, ще се обсъжда известно време така или иначе.

Но според профилите на избирателите, изведени от данните от екзитпола на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на НОВА телевизия и БНТ става ясно, че „Да, България“ е трета сила в София, а малко след нея е „Нова република“. На двете формации е и „най-образованият“ вот.  77% от гласувалите за „Да България“ и почти 65% от избирателите на „Нова република“ са висшисти при средно гласували 41% висшисти, пише Капитал. „Да, България” –получава и висок процент от чужбина – 10,15%.

„Да, България“ имаха много кратко време да се подготвят за тези избори, и не разполагаха и с достатъчно средства за масирана кампания. Не е вярно, че нямат значение тези „10 човека“, които са гласували за тях. Това все пак е показател, че има разсъждаващо гражданско общество и „тоталитарният“ модел на гласуване има шанс да се разбива. Но дали наистина има, щом като например толкова много млади пловдивчани гласуваха за ГЕРб, след като стана ясно, че на 9.12 е подписано разрешение за събарянето на един от Тютюневите складове. Да припомня, че кметът на Пловдив Иван Тотев и бившият министър на културата Вежди Рашидов публично обещаха, че складовете ще бъдат напълно възстановени. Обаче, на 9. 12. 2016-та година министерството на културата издава становище по проекта на „Галакси инвестмънт груп“, с което допуска пълния демонтаж на склада. В края на януари фирмата собственик подава заявление и до община Пловдив за събарянето му!?

Фактите са, че ГЕРБ е първа политическа сила с над 5% преднина пред БСП. Последните пък увеличават резултатите си спрямо предишните избори през 2014. ГЕРБ също отчитат растеж на гласовете като за тях сега са гласували 1 147 283  души, докато на изборите през 2014 г. партията има 1 072 491 гласа. Над 150 хил. гласа е отливът от ДПС. „Воля“ на Марешки получи 145 636 гласа или 4,15%. Така наречените „десни: остават извън парламента с общо около 300 000 гласа – Реформаторски блок – Глас народен (107 397 гласа), „Да, България“ (101 217), „Нова Република“ – (86 983 гласа).

Равносметката. Един коментар във фейсбук обощава всичко без излишни гримаси: „Сит на гладен не вярва! Няма смисъл от словоизлияния! Само грубата, първобитна сила побеждава накрая!“. А докога ще бъде така, не знаем. Вероятно поне още 30 години. Заради остатъците от робската психика от комунизма, заради стадния принцип на гласуване, заради деградацията в обществото. Тоест, има вероятност винаги да бъде така.

Защо се стигна до изборите, забравяме. Защото лидерът на ГЕРб Бойко Борисов пожела да се изхарчат още 30 милиона лева, за да се „препотвърди“ самият той, след като беше избран ген. Румен Радев за президент. Така, че внимавайте, слушайте, да не го ядосате отново, засвидетелствайте му уважение, харесване, отдавайте чест, за да не се налага след една, две години да има пак избори, защото за 4-5 години ще се окаже, че сме изхарчили около 1 милиард лева за „препотвърждаване“.

И друго нещо се случи – около 300 000 души нямат представителство в парламента. И огромен процент от тях са млади хора от 18 до 30 години с висше образование.

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.