2019 – годината на Пловдив и на Баухаус

Юбилейната програма на Гьоте-институт по случай 100-годишнината от основаването на Баухаус продължава в Пловдив с филмови прожекции, лекция, Беседка за града и тематичен тур.

 100 години Баухаус

Юбилейна програма на Гьоте-институт, събития в Пловдив

8-11 март 2019 г.

Lucky Дом на киното

Клуб Fargo

artnewscafé

2019 г. е голяма година за Пловдив като Европейска столица на културата, но е особено важна и за Германия и немската култура, защото се навършват 100 години от основаването на най-значимата немска школа – Баухаус. Нейните влияния и основни принципи можем да открием и до днес в съвременната архитектура, дизайн и преподаването по изкуства.

В края на февруари Гьоте-институт стартира юбилейна програма, която цели да запознае публиката с историята и основните идеи на Баухаус, но и да изследва неговото влияние в България. След поредица от прожекции във Варна, пътуващата програма продължава в Пловдив.

Гьоте-институт ще представи документални и експериментални филми от сферите архитектура, танц, театър, сценография и медийно изкуство. Прожекциите ще бъдат в Lucky Дом на киното и клуб Fargo.

Програмата ще продължи на 9 март в Lucky Дом на киното с лекция на Теодор Караколев и Васил Макаринов от фондация „Български архитектурен модернизъм“ за влиянието на Баухаус в Пловдив. В нея ще бъдат представени най-значимите архитекти, дали модернисткия облик на Пловдив. Като продължение на лекцията, на следващия ден, 10.03., двамата изкуствоведи ще предложат тематичен тур и обиколка на значими сгради и градски пространства, повлияни от естетиката на Баухаус. Турът ще покрие и добре познатия Баухаус-маршрут от Алтернативната карта на Пловдив.

На 11 март в artnewscafe програмата в Пловдив ще завърши с тематична Беседка за града, организирана от фондация „Отворени изкуства“ и фондация „Български архитектурен модернизъм“. Основна тема на дискусията ще бъде архитектурното наследство на модернизма в Пловдив, в какво състояние е то и как се опазва.

След дискусията в artnewscafe публиката ще може да види последната селекция с експериментални филми (с акцент върху медийно изкуство), както и да разгледа специалната колекция от книги, посветени на Баухаус, която беше предоставена за показване в България от Франкфуртския панаир и на книгата.

Повече за Баухаус и 100-годишния юбилей

Преди 100 години, през лятото на 1919 г., се основава Баухаус във Ваймар и така започва историята на най-известната немска школа за изкуства. В Баухаус иначе традиционно обособените области на изящните, приложните (занаяти) и изпълнителските (театър, танц) изкуства се обединяват концептуално и се преподават и прилагат на практика в жанрово всеобхващащи работилници. Школата си поставя за цел отхвърлянето на тясната специализация в изкуствата, което пък трябва да се постигне чрез интердисциплинарна работа. Погледът отвъд границите на отделните дисциплини и медии е трябвало да вдъхновява и чрез наслагването и вземането предвид на различни изкуства да прави възможни нови методи и нов тип творби или продукти.

Школата Баухаус оказва сериозно влияние върху обучението, практикуването и изобщо мисленето за архитектура, дизайн, изкуство, сценография, философия. Баухаус е сам по себе си нов тип мислене и възглед за света и изкуствата. Най-важните представители на Баухаус са Валтер Гропиус, Ласло Наги, Паул Клее, Йоханес Итен, Василий Кандински, Оскар Шлемер, Мис ван дер Рое и други.

През 2019 г. се чества 100-годишнината от основаването на Баухаус. Трите Баухаус-града Ваймар, Десау и Берлин отбелязват юбилея с целогодишна програма с изложби, лекции, дискусии, пърформанси и работилници. Гьоте-институтите по цял свят също се включват в честванията и организират разнообразни местни програми – не само, за да запознаят публиката с Баухаус, но и за да проследят влиянията и връзките на немската школа с други страни и традиции.

След Пловдив следват редица събития в София и Русе. Сред големите акценти в годишната Баухаус програма на Гьоте-институт е представянето на пътуващата документална изложба „Bauhaus Imaginista“, която ще може да бъде видяна от 10 до 31 май в Гьоте-институт в София.

Пълната програма на Гьоте-институт с всички събития, посветени на 100-годишнината на Баухаус в България, можете да намерите тук.

Програмата в Пловдив се осъществява в сътрудничество с фондация „Български архитектурен модернизъм“ и фондация „Отворени изкуства“ и в партньорство с фондация „Пловдив 2019“, artnewscafe и клуб Fargo.

ПРОГРАМА
100 години Баухаус – ПЛОВДИВ

08.03., 19:00, Lucky Дом на киното
Баухаус – модел и мит
Документален, Германия, 2011, 103’

09.03., 15:00, Lucky Дом на киното
Баухаус и Пловдив, лекция на Теодор Караколев и Васил Макаринов 

09.03., 17:00, клуб Fargo
Модерният град: филмови есета за новия тип урбанизация през 1950/60-те: Документи на тема модерното жилищно строителство и градско развитие, 102 мин.

10.03., 15:00, Сборен пункт: Lucky Дом на киното
Тематичен Баухаус тур с Теодор Караколев и Васил Макаринов

10.03., 17:00, клуб Fargo
Колекция Баухаус: Сценография и танц – Лудвиг Хиршфелд-Мак, Василий Кандински, Курт Шмид, Лотар Шрейер, 110 мин.

11.03., 18:30, artnewscafe
Беседка за града: Баухаус днес, дискусия

11.03., 20:00, artnewscafe
Колекция Баухаус: Медийно изкуство, 76 мин.

 

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.