Сградата на Община Пловдив се превърна в цветна картина, сглобена от изображенията от изложбата „Изкуството на свободата“. 3Д мапинг пренесе публиката в света на уличното изкуство с фрагменти от Берлинската стена.  Пътуващата експозиция може да се види до Римския стадион и представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена. Стойността на картините е 1 милион евро.

Това събитие е от първите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. 

Колекцията от рисувани фрагменти е създадена от френски куратор Силвестър Верже и показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Отново до Римския стадион са разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за „Art Liberty“, когато е изложена в Париж през 2015 година.

Произведенията на оригиналните автори не са целели да се превърнат в картини, те са форма на протест срещу рaзделението. Този и много други интересни факти, ще могат да научат пловдивчани и гости от съпътстващата програма – над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“.

IMG_20190110_140338

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.