Крайно време е общините да се научат да отдават безвъзмездно обекти, които да се стопанисват и управляват от кадърни и компетентни хора. Особено, когато в общинската администрация няма достатъчно такива. А и не е нужно да има. Нали затова в различните населени места има общности, хора, които се занимават с изкуство и култура, които би трябвало да притежават умения и да имат опит в реализиране на идеите си и този опит да е повече успешен, отколкото неуспешен. Защо общините или конкретно община Пловдив не иска да възложи изпълняването на различни културни проекти на хора, които са доказали ефективността си и да предостави доверието си? Защото управляващите имат интерес, защото всичко трябва да е строго централизирано и защото трябва все администрацията да печели проекти? Защото трябва да се усвояват едни пари, без значение какво се е „произвело“ реално и колко е стойностно и трайно, да кажем устойчиво? Трябва да се възползваме от това, че на места, все още на много малко места има гражданско общество, което е активно и в него с каузи и идеи работят различни хора, които имат потенциал да развиват дейности с широк отзвук. Защо общината вместо да им помага се опитва да им пречи или да се прави на обидена?

Пример, по информация на Медиакафе. „Екип от експерти в Колектив Кино Космос – архитекти, инженери, културни мениджъри и артисти – от 4 години се занимава със съхранението и развитието на сградата на киното и се е доказал като независим защитник пред обществото за неговото запазване и обживяване.  Във втората половина на 2016-та, на поредица от срещи, екипът на Колектив Кино Космос представи на Община Пловдив завършен бизнес план за развитие на сградата на кино Космос като самоиздържащ се културен център, заедно с поетапен времеви план, разработен от архитектите на Колектива, за изпълнение на ремонтни дейности и въвеждане на дейности с финансова оценка. Резултатът от тези срещи бе гласуването на 1 млн. лева за ремонт на сградата от Общинския съвет.

Тази сума, както и определените средства за конструктивно обследване и ремонт, са важна крачка в развитието на проекта. Съществува, обаче, сериозен риск от компрометиране на начинанието, ако в посочените процеси не бъдат включени експертите от Колектив Кино Космос. Опасяваме се, че без независим експертен контрол, резултатът от един скъп ремонт без ясна цел, ще компрометира развитието на сградата като културен център и ще бъде поредната набързо и некачествено ремонтирана сграда на културата, която не носи никакви приходи, не реализира качествени събития и не захранва културата на гражданите на гр. Пловдив.

Заявката идва от притеснението, че през януари тази година Общинският съвет гласува 1 млн. лева за ремонта на сградата на кино Космос, а на 9 март, одобри средствата за конструктивно обследване да бъдат контролирани от общинска фондация „Пловдив 2019“, чийто предмет на дейност и експертиза не е в областта на архитектурата и строителното инженерство.

Екипът от експерти в Колектив Кино Космос – архитекти, инженери, културни мениджъри и артисти – от 4 години ексклузивно се занимава със съхранението и развитието на сградата на киното и се е доказал като независим защитник пред обществото за неговото запазване и обживяване“.  Още може да прочетете тук: Медиакафе.

Един от активните хора от гражданското общество в Пловдив Павел Начев сподели цялата статия от Медиакафе с думите:Общината да престане с пируетите и да направи така, че експертите и активистите от Колектив Кино Космос,
които спасиха сградата, поддържаха я и изготвиха план за реконструкция и самоиздържане,
да бъдат включени като гарант срещу следните доста исторически и практически обосновани опасения“.

Ако гражданското общество не беше се надигнало за кино Космос, киното вече нямаше да го има. А благодарение на Колектив Кино Космос сградата е съживена, случват се събития и е вложен сериозен доброволен труд, зад всичко това.

Може би още преди години трябваше по подобен начин да се процедира и с някои от Тютюневите складове, които не са частни, кой знае, можеше да не последва такава съдба за тях, но пред „машините“ за власт и пари – човек никога не знае.

Нещо донякъде сходно с Гарнизонната фурна в Пловдив – общината иска да я събори и да направи парк ( в същото време се изсече маса гора край Гребния канал), а  хора, които години работят в сферата на изкуството, културата и архитектурата дори, настояват тази сграда да се запази и да се превърне в център за съвременна култура и изкуство. За идеята за културен център основен инициатор е Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуство днес“ , който е добре познат със „Седмица на съвременно изкуство“ , LUMIX фестивал и други прояви. Той беше подкрепен от свои колеги художници, а също и архитекти за това Гарнизонна фурна да не бъде събаряна.

Защо общинската управа вместо да подкрепя тези идеи и възможности за културно развитие на града, им пречи?

Тук много хора ще кажат, че община Пловдив помага като финансира редица културни и не само прояви. Да, как се прави това и на какъв принцип, как се орязани определени събития и защо, и колко е прозрачен този процес – за тези неща не всеки се замисля, а и дори да се замисли, отговор може и да няма. Но тогава защо в тези случаи не помага – когато става дума за големи проекти, които наистина биха били от съществено значение за развитието на града като културна столица? Защо по отношение на тези проекти,  наистина мащабни, около които е обединен и ангажиран сериозен граждански и експертен ресурс – режимът на отношение и общуване е повече тоталитарен, отколкото демократичен? Или все още е на мода въпросът Защо те, а не ние? А защо не?!

И накрая коментарът на журналиста Теодор Караколев във фейсбук:

Вариантите пред сградата „Кино Космос“ не са много:

1. Община Пловдив продължава да работи без диалог – възлага си обществени поръчки на свои фирми, услужливо побутва близки фирмички, които да правят обследвания на и КССта на тройно завишени цени; услужливо да пробутва строителни фирмички, които на тези тройно завишени цени да извършват тройно по-некачествено строителство; оставяне на управление на общинари, за които селфито е ‘арт’.
Резултат: ГДК-то за 20 млн. с ужасна акустистика, архитектура и нула функционалност и протекъл 3 години след откриването таван; Колодрума за 50 млн., дето най-големия му успех е концерти на сръбски фолк диви; или пък съдружието и одобряването на всичко, което собственикът на Тютюнев склад иска, вкл. събарянето му

2.Община Пловдив да се сети, че не всеки, който предлага съдружие и не е от същата партия, е враг и от друга партия, а просто иска – нещо – в – тоя – град – да – се – случва. И тогава нито общинския бюджет ще се вътри тройно за ремонти; нито всичко ще се разпада до година-две след ремонта; нито, разпадайки се, ще стои празно.

Без прозрачност и участие на Колектив Кино Космос в процеса на съживяване на сградата Кино Космос, резултатът ще е протекъл таван в празна сграда през 2019, гаранция.

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.