Измина още един двугодишен цикъл и ние отново се срещаме с творчеството на карикатуристи от близки и далечни страни. Като организатори, тук искаме да изразим нашето задоволство от факта, че този форум все повече се утвърждава като място за среща на различни култури, за развитие на нови идеи и авторски виждания.

Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по темата като „Богатство и милостиня“. Много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят. Със специфичните си изразни средства те ни разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава и т.н. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема.

В Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив ’2017 се включиха 97 автори с 260 творби. Те са представители на 36 нации от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

Изложбата на тема „ Богатство и милостиня“ с участието на карикатуристи от цял свят ще се открие на 2 октомври 2017 г. от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.

Организатори:

Регионален етнографски музей – Пловдив

Висше училище по Агробизнес и развитие на регионите – Пловдив

Дружество на пловдивските карикатуристи

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.