ПОТЬОМКИНОВИ СЕЛА, ПО СВЕТА И У НАС
Разговори с френски съвременни артисти от наградата на Фондация Рикар и куратори, в контекста на изложбата „Палат Потьомкин“, организирана в Национална галерия / Двореца
Разговорите по време на „Въведение в съвременното изкуство” представляват както лекции, така и възможност за един по-неформален диалог с авторите. Серията от разговори ще запознае аудиторията със съвременното френско изкуство в разговор с едни от най-интригуващите френски артисти. Програмата ще бъде съпътствана от пърформънси.

Самата практика на представените артисти от френската сцена обогатява и релативизира понятието за „сцена“. Многообразието на темите които ги вълнуват, съумява да преодолее всякакви географски, стилистични или тематични граници, които биха се стремили да уеднаквят подхода им. Фактът, че авторите са обединени от различни връзки с Франция, не ги прави по-малко граждани на една глобална артистична общност. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света. Те се сблъскват с колониалната история, граничните линии, политическите катаклизми, ролята на градоустройството и паметниците, наративите на формирането на национално самосъзнание, декора на музеите или на информационното общество, медийния дискурс, начините за взимане на думата, анализа на несловесното общуване чрез жестове, разликите във външността и неравенствата между хората.

01 и 02 юли 2017

Национална художествена галерия / Двореца
площад „Княз Александър I” 1, София
Вход свободен

Разговорите ще се проведат на български и френски език с превод
Желателно е предварително записване ТУК
Открийте ни и във фесбук ТУК

ПРОГРАМА
1 юли (събота), 15:30 часа – Разговори с артиста Матийо К. Абоненк и куратора Светлана Куюмджиева
2 юли (неделя) 14:00 часа – Разговори с артистите Мари Воание и Стефан Барбие-Буве и куратора Пиер Бал-Блан

СЪПЪТСТВАЩА ПЪРФОРМЪНС ПРОГРАМА
1 юли (събота) – Луиз Ерве и Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров
2 юли (неделя) – Джими Робер, Figure de style [Стилистична фигура]

Модератор: Емил Урумов

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.