Мая Дългъчева е автор на книги за деца, за възрастни. Творбите ѝ са преведени на английски, руски, немски, френски, испански, сръбски. Издала е редица детски книжки, като последните от тях “Лодка с патешка походка” (2011, ИК “ПАН”), “Приказки от Оная гора” (ИК “Жанет 45″, 2012), Топлото човече (ИК „Жанет 45“, 2018). По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Автор и редактор в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст “Първите седем”.

Носител на наградите: “Златен век” – Министерство на културата, 2006; Втора награда в международния конкурс за приказка “Europe in a fairytale”, 2007; Наградата на Съюза на българските писатели в раздел “Детска литература”, 2009; Национална награда за детска литература “Константин Константинов” в категория “Автор”, 2009; Национална награда за детска литература „Петя Караколева” за 2013 година.

„През зимата има най-много работа. Тогава хората са най-премръзнали. Някои въздишат, облакътени по прозорците. Други стискат очи и броят овце до зори. А трети дори не броят вече – само гледат в една точка на тавана. Тогава Топлото човече тръгва по адреси.

По прозорците, замъглени от въздишки, рисува сърчица. Сърчицето много помага! Веднага прави от тъжната въздишка щастлива. Топлото човече разпознава въздишките. Много е просто: тъжната въздишка е тежка, пада надолу и сякаш те дърпа след себе си. А щастливата е лека – лети нагоре и сякаш те дърпа след себе си!…“

Може би онези, които ме познават от моите римувани приказки, ще бъдат разочаровани – тази книга не е забавна, нито мелодична. На моменти е хрипкава даже. В нея съм събрала преживяванията си с деца, свързани с техните болки. Да, децата имат болки. Децата страдат, гневят се, ненавиждат. И решението не е да ги пратим в другата стая. Нито да скрием истината от тях. Нито да им кажем, че сега са малки, ама като пораснат, ще разберат… Всеки сам открива своето решение. Моето е Топлото човече.

Благодарна съм на Невена Ангелова, която ми каза в началото „Ще рисувам с любов и отдаденост.“ И го направи.

Надявам се, че двете заедно сътворихме книга, която прегръща – книга за упованието.

Мая Дългъчева

Срещи в Пловдив и в село Труд:

29 май, 14:00 ч. в ОУ „Васил Левски“
29 май, 17:00 ч. в Детски отдел на библиотека „Иван Вазов“,

вход свободен

30 май, 9:00 ч. – 12.00 в НУМТИ „Добрин Петков“ с начален курс

30 май, 14:30-15.00 ч. Библиотеката на Читалище Светлина – 1929 г. в с.Труд

https://www.facebook.com/BibliotekataPriNcSvetlina1929g/

Интервю с Мая Дългъчева: http://e-vestnik.bg/27381/maya-dalgacheva-deteto-ne-e-malko-choveshko-sashtestvo-to-e-prosto-razlichen-vid-chovek-vazrastnite-nyamat-fantaziya/

За книгата “Топлото човече” http://detskiknigi.com/topli-chorapi-sa-tajni-sarca-plete-toploto-choveche/

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.