Обсъждат съдбата на Гарнизонна фурна в Пловдив на 11 декември от 17. 30 часа в конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“

Бившата сграда на Гарнизонна фурна беше планувана за разрушаване от общината и бяха заделени 350 хиляди лв за това. Благодарение на инициативата и енергията на граждани и дейци на културата този акт бе предотвратен. Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие на града и в частност на района? Децентрализацията на културата, един от приоритетите на Европейските политики, в състояние ли е да се случи и в нашия град? Може ли сграда, изоставена от общината да се самосрути, да се превърне в жив център за съвременна култура и изкуство? Нека си зададем тези въпроси и много други на общественото обсъждане, което организират Инициативният комитет и движението Местна гражданска инициатива „Да спасим гарнизонна фурна“.

Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност? Това е и основната концептуална рамка на клъстера „Градски Мечти“ от програмата на Пловдив 2019. Една инициатива от началото на 2017 г. е на път да се превърне в реалност.

Обсъждането ще се състои на 11 декември от 17 и 30 часа в конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“. Каним всички граждани да изразят своята позиция и заедно да намерим най-адекватния начин за превръщане на тази уникална сграда в Центъра за съвременно изкуство и култура. Това Пловдив го заслужава.

ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО – Гарнизонна Фурна

Анализ и констатации:
1. Изготвихме конструктивно становище и се установи че сградата е в добро състояние.
2. Изготвихме бюджет за ремонтните дейности на стойност 320 000 лв. /заделени са за бутане 350 000лв./
3. Желание на жителите от района – проведената за няколко часа подписка пред магазина събра 260 подписа за запазване и превръщане на Гарнизонна фурна в център за съвременна култура. Някои от мненията на гражданите: Запазва шума от влака- фурната естествена бариера. Самата фурна има парково пространство и то ще се отвори и приобщи към съществуващия парк. Паркът срещу блока на Пещерско е свърталище на наркомани по думите на жителите. Ако се запази фурната и облагороди, наркоманите ще изчезнат.

Положително влияние на центъра:
Децентрализация на културата – залегнала в културната стратегия на Пловдив. Единствения център в квартал на Пловдив. Модел за подражание. Образование за всички възрасти – учение през целия живот, Децентрализация на културата – залегнала в културната стратегия на Пловдив. Единствения център в квартал на Пловдив. Модел за подражание. Образование за всички възрасти – учение през целия живот, изложби, театър, музика, дискусии, работилници, курсове по рисуване, танци, фотография, компютри и др. Притегателно место за млади хора. Младежки арт клуб. Резидентната програма, така необходима и за успеха на ПЕСК2019. Ателиета и работилници – подкрепа на млади артисти, архитекти. Лаборатория – високи технoлогии. Графична база – печатар на световно ниво – Спас Халачев. Възможност за традиционни и съвременни графични техники- литoграфия, офорт, алграфия, сериграфия, гравюра на дърво. Програма Отворени врати – специален модул с олекотен режим на селекция за артистични прояви с фокус – млади творци. Музеен кът пазещ паметта на сградата. Информацията е оскъдна и в процес на проучване. Кафене, книжарница, библиотека.

Информацията е на организаторите

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>