Блатото. Жажда за живот.  Пълна скука. Аз съм цар. Аз съм Бог. Искам всичко. Пари, чай, сьомга, слугини.  Тайната на трите карти.

Втори сезон не стихва интересът към представлението с режисьор Веселка Кунчева „Дама пика“. След „Вграждане“ и „Аз, Сизиф“, „Дама пика“ е приятно успокоение за почитателите на Кунчева, че нещата продължават да се развиват в добра посока. Уникален и мощен е начинът за въздействие на режисьорката и за представянето на една история.  С радост може да се каже, че успешен дългосрочно е творческият тандем драматург Ина Божидарова, художник Мариета Голомехова, композитор Христо Намлиев и хореограф Стефан Витанов. А в „Дама Пика” участват Пламен Димов, Полина Христова, Мария Димитрова, Живко Джуранов, Велизар Евтимов, Михаела Андонова, Наталия Василева, Ева Данаилова, Александър Караманов.

Образът на Герман, скромен и беден,е доста интересен и именно той, който на пръв поглед се вижда на публиката най-смислен и най-умен от неговата компания, всъщност става готов да продаде душата си, за да се сдобие с богатство и положение в обществото. „Аз Герман съм. Аз цар съм. Аз съм Бог“.

В представлението ясно е показано отегчението от живота на героите, които уж живеят, а всъщност са на ръба на отчаянието и са загубили способността си да се радват, да дишат с пълни гърди, заплетени са в сивотата и еднообразието на ежедневието си.

„Омерзение и скука. И отсъствие на дух, И отсъствие на вяра. И светът е мъртво кух“.

Обратното е с Герман и с неговата възлюбена Лиза, които умеят да се радват на живота, на пролетта, но все нещо им липсва. Особено на Герман, който е  подиграван от приятелите си, заради това, че е беден. „Защо си ми дал тяло на Аполон, което да обличам в дрипи?“

Както пише във вестник „Култура“ Виолета Дечева: „Всяка от линиите на желанието е доведена от режисьорката до зрелищен финал“.

Ако все още не сте гледали „Дама пика“, то не отлагайте повече.

Анонс:

„Играта на карти или играта на съдбата. Играта, в която жадуваме да спечелим и да се домогнем до щастие, любов, реализация, власт. Тази игра завихря в нас желанията. Това е темата, която изследва екипът на спектакъла. Желанията, които бавно набъбват, завладяват ни, подчиняват ни и накрая ни засмукват в стихията си, за да ни изплюят обратно – обезобразени и деформирани подобия на човешки същества. Или желанията потиснати, стаени, премълчани от страх и неувереност, които ни оставят да предъвкваме рутината на сивото си ежедневие в очакване за мистично спасение. Какво е човекът, разпнат между силите на мрака и светлината?„Дама Пика“ е спектакъл за спасението и проклятието, разкъсващата страст и фалшивото смирение“.

Спектакълът е носител на НАГРАДА “ПЛОВДИВ” В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА, В РАЗДЕЛ ТЕАТЪР 2016 и на награда ИКАР за режисура.

Трейлър

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>