Източните Родопи са едни от най-отдалечените и непопулярни райони в нашата страна. В същото време обаче, те притежават изключително обаяние и силен магнетизъм. Това важи с пълна сила за едно място, което наричат още – оазиса на птичия свят. Този оазис се намира в най-източните разклонения на най-старата планина в България. Познаваме го бегло от разказите на природолюбители и търсачи на силни усещания. От тези разкази знаехме, че ни очаква среща с удивително красива природа, но освен това разбрахме, че при повече късмет ще успеем да видим поне някои от редките и застрашени от изчезване птици, които не могат да се наблюдават другаде.

Удивителни са меандрите на река Арда с обширните пясъчни плажове в съчетание с непристъпни скали, които имат най-различни и причудливи форми. Но картината става още по-вълнуваща, когато се появят и огромните птици, които свободно се реят във висините.

В Маджарово от 10 години работи природозащитен център „Източни Родопи”. по програма на Българското дружество за защита на птиците. Мисията му е опазване и подпомагане на единствената за България колония белоглави лешояди.

Около Маджарово са обособени 5 защитени територии: Кованкая, Патронкая, Момина скала, Каракая, Гюрген дере. Според БДЗП тук е най-доброто място за наблюдение на грабливи птици в България. В района живеят 32 от 34-те вида, които се срещат в Европа. Също така Маджарово е едно от най-важните места в страната за гнезденето на черния щъркел и черната каня. И както споменахме преди малко – една от двете колонии на белоглавия лешояд в страната ни е избрала за свой дом скалните комплекси по бреговете на река Арда.

Лешоядите или т.нар. санитари на природата имат нелека съдба. Прекрасно е колко различни впечатления остави това място у нас и то за по-малко от ден. Първо идва възхитата от уникалните природни дадености, съчетани по съвършен начин и изобщо цялата динамична и колоритна картина наоколо, която докато се усетиш вече е замаяла сетивата и те е пленила завинаги. Но особено впечатляващо е богатството от най-различни животински видове и разнообразната орнитофауна, съставена от редки и застрашени птици. В същото време обаче заплахите за природата съвсем не са изчезнали. Някои човешки дейности могат сериозно да застрашат нормалното съществуване на птиците. Това са например бракониерството или вземането на малките от гнездада им, както и агресивният туризъм в района. Птиците се плашат от практивуващите скално катерене, делта и парапланеризма.

1796474_607874539267334_874599260_n

Водите на река Арда също не са защитени. До началото на 90-те години на миналия век района на град Маджарово се е характеризирал с развита минна промишленост. Това постепенно довело до разрушаване на местообитания и замърсяване на реката. Реализирането на инвестиционни проекти, свързани с добив на злато, също може да предизвика сериозно замърсяване на почвата и водите. Осъществяването на плановете за изграждане на малки Вец-ове по поречието на Арда ще се отрази зле върху прехраната на черния щъркел.

Пожарите, залесяването с нехарактерни за района дървесни видове, незаконната сеч – всичко това уврежда често безвъзваратно домовете на редките и изчезващи видове.

Но това са само част от заплахите за този район. Жалко ще е, ако го загубим. Маджарово само по себе си представлява цяло богатство за България. А както знаем, такива дивни места, незасегнати от човешката ръка са рядкост и за съжаление стават все по-малко.

Снимките в тази статия са дело на Никола Шишманов.

Idyllic

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.