Интеграцията на ромите у нас изглежда невъзможна или върви с темповете на много изнемощяла костенурка. Не може да отречем, че има роми, макар и малко, които учат и са дори доста по-смирени и работливи от много българи. Във всяко стадо обаче има мърша, както знаем. Нашето, българското, не прави изключение. Затова има редица факти – доказателства – войната по пътищата, агресивните хора, които налитат на бой в автобусите, на спирките, по улиците; дори тези, които реват с моторите си – това също е вид агресия; насилието вкъщи; насилието над деца; агресията с думи в социалните мрежи.

Българският народ в една немалка част стана особено агресивен през последните години, а също и неграмотен – неграмотен по български език, неграмотен по култура, неграмотен по характер. Има няколко неща обаче, които са показателни. Покрай протестите в Асеновград стана ясно колко хора мразят ромите и искат да ги заличат въобще, това личи от коментарите и заканите им. Това е расизъм, нисък интелект и активна агресия, дори да не опира до действия (засега). Нали на всички ни е ясно, че няма да направят отделна планета за тях?

Всъщност ромите са един от проблемите на България, но не най-големият проблем. Проблем са политиците, които не пропускат, щом се доберат до власт да започнат да крадат и да влизат в схеми. Проблем е липсата им на концепция и план за добруването на България. Проблем е липсата на съзнание за това, че трябват много спешни реформи (вече е мръсна дума „реформа“, заради българските политици) и в образованието, проблем е липсата на добро възпитание на децата, проблем е липсата на толерантност и разумна мисъл на масата от българите въобще, които искат да протестират, но в един момент се оказва, че може просто да се самоизядат, да пишат безумни глупости във фейсбук и да се настървават един срещу друг. Знаете ли кога става това? Когато няма стабилна държавна политика в много области – нито в културата, нито в образованието, нито в здравеопазването, нито в сигурността и правораздаването. Тогава нещата се опростачават до едно много дивашко ниво и всъщност в един такъв момент на ескалация на етническо напрежение и нападение на роми срещу българи става ясно сред какви хора живеем, какви сме самите ние. Да, разбира се, че не искаме никой да посяга на друго човешко същество – с пасивна или активна агресия да му вреди. Това е безапелационно вярно, това е по презумция, по дефолт, по подразбиране. Но дали?

Може би е добре някой ден българинът да започне да протестира и срещу себе си – затова, че не може да пише добре на български, че не може да възпита децата си, а ги прави агресивни и нахални, затова, че бие жена си; затова, че плюе на улицата и хвърля боклуците си в реката (особено важи за Асеновград), затова, че отнема предимство на пътя, понякога дори по-добре да отдадеш предимство, вместо да убиеш някого, защото е застанал на пътя ти; затова, че не спира на пешеходна пътека; затова, че не може да уважава по-възрастните хора и учителите си дори; затова, че може до безпаметност да обсъжда съседа си, но няма да се замисли да промени нещо в себе си към по-добро и да вложи тази енергия в нещо градивно; затова, че всякакви мошеници и шарлатани превзеха България, заради бедните и болни хора. Кой е виновен за това? Досега повечето политически протести у нас са били фиаско. Хората, участвали в тях са се чувствали омерзени, освен изморени, чувствали са се излъгани или използвани. Защото досега нито един политически протест от последните години не е довел до реална промяна в управлението на страната, до реална промяна в профила на политиците.

Да, има хора, които не влизат в тази графа. Но в един момент се оказва, че не са критичната маса у нас, защото … вижте само „народните избраници“. Те какви са и какво правят за хората, които са ги избрали?

Кой ти говори за интеграция, след като хора със закани за „ромите на сапун“ са тръгнали към Асеновград? Такива ли искаме да сме? По този начин ли трябва да се случват промените у нас? Нека политиците да разберат защо се стигна до тук. Защото този протест също трябва да бъде не някъде другаде, а пред парламента – мястото, в което след като попаднат хората, веднага забравят, че трябва да работят за България, а не за себе си. Мнозина от тях може би също някога са били протестиращи!?

По отношение Асеновград – този прекрасен град в полите на Родопите е едно от най-хубавите неща в България въобще. По природа. Балканският синдром в нравите е в разгара си.

Но ако хората искат някой да ги чуе поне за това защо протестират е редно да не изглеждат като тълпа от обезумели, които искат да затрият циганския народ, а да изложат ясно своите искания и да заявят защо всъщност протестират. Сред протестиращите има такива, които могат да го направят, но техният глас е заглушен от рева на моторите и от налудничавите закани на една друга част от протеста, който именно го прави агресивна и нискоинтелигентна тълпа.

Междувременно, докато всички медии се упражняват върху напрежението в Асеновград, се случи това, за което почти никой нищо не чу: България изтегли заем от 200 млн. евро

Written by Славена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.